VAMES Modelspoorclub Apeldoorn

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Spoorgroep H0 Westerburg

De spoorgroep Westerurg heeft een lokdepot in het Duitse Westerburg (Westerwald) nagebouwd. Inmiddels zijn de gebouwde modules geschonken aan de Westerwälder Eisenbahnfreunde 44 508 e.V en zijn de leden van de spoorgroep gaan bouwen aan Station Nordhalben.

Het voorbeeld
Het voorbeeld van het lokdepot welke in model is nagebouwd.
Klik op de foto om het fotoboek van een dagje verkennen te openen.

Sinds 2004 is er aan de baan gebouwd. De foto hieronder geeft een indruk van de baan in de beginfase. Aan de hand van literatuur en foto's die op locatie zijn gemaakt zijn er een tweetal modules gebouwd waarop de locloods en de directe omgeving in model zijn weergegeven.

De eerste contoeren van de baan
De eerste contouren van de baan
 

Na een aantal jaar bouwen is eind 2010 door de leden van de spoorgroep besloten om Station Nordhalben te gaan bouwen. Station Westerburg is afgerond en op de Jubileumshow '25 jaar VAMES' voor het laatst als diorama door VAMES tentoongesteld. Hieronder staan een aantal foto's van de baan.

 
 
 
 
 
 

Met Westerburg naar Westerburg

Al enige tijd worstelde de spoorgroep Nordhalben met een ruimteprobleem. De modules van Nordhalben stonden inmiddels natuurlijk centraal. Maar daarnaast waren er nog een tweetal modules met daarop Westerburg. We wilden dit diorama in ieder geval tijdens onze jubileumshow aan het publiek presenteren. Maar wat daarna? Weggooien zou zonde zijn. Wat is er mooier dan het diorama te schenken aan de eigenaren van het voorbeeld. Via de mail hebben we contact gezocht met de Westerwälder Eisenbahnfreunde 44 508 e.V.

Al heel snel kregen we een reactie. Ze wilden er graag een plaatsje voor vrij maken. Ze liepen zelf al met het plan het voorbeeld in schaal 1 op 87 na te bouwen. Hier was het echter nog niet van gekomen. Zodoende zijn de leden van de spoorgroep eind november 2013 met de modules van de modelbaan Westerburg naar Westerburg gereden.

In de negen jaar na het vorige bezoek is er door de leden van de vereniging enorm hard gewerkt. Van de bouwval is een fraaie loods gemaakt met prima werkruimtes en een gezellige kantine. In de afgelopen jaren is er niet alleen aan de loods gewerkt, maar is er ook een verzameling locomotieven van de Bundeswehr opgebouwd. Deze verzameling is uniek. In het verleden stonden deze locomotieven op kazerneterreinen. Daardoor waren ze niet te fotograferen. De verzameling is bijna compleet. Er mist nog één type. Sindsdien zijn de door VAMES gemaakte modules dus in Westerburg zelf te bewonderen.

Een verslag van het bezoek en informatie over de Westerwälder Eisenbahnfreunde 44 508 e.V. zijn op de website www.erlebnisbahnhof-westerwald.de te terug vinden.