VAMES Modelspoorclub Apeldoorn

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Spoorgroep H0 USA

alt

Stop on red signal. Loc type GM-EMD E7 en rijtuig van de Empire State Express.

De spoorgroep USA bouwt een modulebaan met als thema een fictieve voorstad van New York.
Eind 2005 hebben drie leden van onze vereniging besloten een modulebaan in schaal H0 naar Amerikaans voorbeeld te gaan bouwen. Uitgangspunt hierbij was een diorama zoals dat tijdens de VAMES jubileumshow in 2003 te zien was. Dit diorama had een stedelijk karakter, ergens in een voorstad van New York. We hebben besloten te bouwen in de stijl van het tijdperk van eind jaren vijftig, begin jaren zestig en kozen voor de New York Central System als belangrijkste maatschappij op onze baan.

Nadat zich twee leden bij onze groep hadden gevoegd, werd er voortvarend aan meer modulebakken gewerkt, zodat de baan momenteel 16 stuks telt die met uitzondering van een van beide keerlussen van landschap is voorzien. De betreffende keerlus is achter het stationsgebouw gesitueerd en is voor het publiek niet zichtbaar. Hierin komt enigszins verandering zodra een van de perrons wordt verlengd. De bijbehorende perronsporen worden dan vanaf de voorzijde van de betreffende modules zichtbaar. Het niet zichtbare gedeelte achter deze perronsporen blijft als uitwisselpunt voor materieel functioneren.

De scenery bestaat voor een deel uit bouwkits en voor een deel uit volledig zelfgebouwde elementen (scratchbuilding) en veel wordt aan de eigen fantasie overgelaten. De voornaamste inspiratiebronnen echter, zijn foto's en filmbeelden uit de betreffende periode in de Verenigde Staten. Er wordt met zowel goederen- als met reizigerstreinen gereden, voornamelijk getrokken door diesellocomotieven maar stoomlocs waren ook in die periode nog aan te treffen. Deze ontbreken daarom niet op onze baan. Het spoor bestaat uit Peco code 100-rails.
Momenteel werken wij aan de bouw van een industriecomplex met diverse spooraansluitingen. Dit kan onderdeel van de grote baan zijn, maar kan ook als onafhankelijke compacte baan worden bediend.

Shows

Minimaal één keer per jaar is onze baan in volle glorie voor het publiek te bewonderen. Tijdens de 30-jarige jubileumshow in Dok Zuid te Apeldoorn was de baan voor het eerst met de nieuwe industriemodules te zien. Houd voor overige optredens van onze groep de dienstregeling van VAMES in de gaten.

Hieronder vindt u het sporenplan en meer foto-indrukken van ons project.


alt

Het huidige sporenplan. De keerlusbakken onder de buitenwijk meten 125 x 60 cm. De standaard bakmaat is 100 x 60 cm.


alt

Grand Central Terminal met set locs van het type FT van GM-EMD en observation van de 20th Century Limited.


alt

Drukte op First Avenue


South Park Drive in onze suburb


alt

Urban Scratchbuilding


alt

Twee GP-7's op de industrie-aansluiting

Meer foto's van de baan zijn in de volgende fotoboeken terug te vinden:

- Foto's USA baan, 2009
- Jubileumshow MSC Veluwezoom 2010
- Filmpje van de baan, opgenomen op 12 en 13 oktober 2013 tijdens de jubileumshow 25 jaar VAMES
- Filmpje van de baan, opgenomen in onze clubruimte in januari 2014

Laatst aangepast op zondag 04 november 2018 14:11