VAMES Modelspoorclub Apeldoorn

 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

 Spoorgroep Apeldoorn - Dieren  :  Deze baan is te koop !!

Informatie

De spoorgroep Apeldoorn - Dieren maakt een modulebaan van het traject Apeldoorn - Dieren (bij NS Dieren - Apeldoorn) in de periode van 1950 - 1965 in H0 schaal.

Met behulp van onder andere informatie van Oudheidkundige vereniging De Marke uit Eerbeek, welke onderzoek heeft gedaan naar het traject, worden delen ervan in model gebouwd. We hebben kopieën van foto's en tekeningen van emplacementen en bouwwerken welke door de historische vereniging zijn verzameld in ons bezit evenals het door de vereniging uitgebrachte boek 'Koninklijke Nederlandsche  Locaalspoorwegmaatschappij Willem III'.

Op de pagina Het voorbeeld is informatie te vinden over de spoorlijn Apeldoorn - Dieren, het voorbeeld van de modulebaan.
Delen van het traject zullen stuk voor stuk in model worden nagebouwd. Naast het nabouwen van emplacementen zullen ook landschappelijke delen van het traject worden nagebouwd. De stations van Apeldoorn en Dieren zullen niet worden nagebouwd, beide emplacementen zijn te groot om na te bouwen. Pas als een deel gereed is om te showen zal met de bouw van een volgend deel worden begonnen, al zullen er altijd kleine details op voltooide delen van de baan worden toegevoegd.


De baan wordt in segmenten gebouwd. Een segment bestaat uit een aantal modules. De segmenten zijn aan de uiteinden met elkaar te koppelen zodat de baan in verschillende samenstellingen kan worden opgebouwd.

Huidige status

Inmiddels is de bouw van Loenen voltooid. Kleine details zullen in de loop der tijd nog worden verbeterd en beschadigingen zullen worden hersteld. De bouw van het landschapsdeel tussen Beekbergen en Loenen is ook voor een groot deel gereed. Enkele delen van dit deel zullen nog verder worden aangekleed maar de basis is er op grote lijnen. Op dit moment is Station Beekbergen in aanbouw. Meer informatie over het voorbeeld en de bouw van de betreffende delen van de baan is op de betreffende pagina terug te vinden.


Overzicht pagina's

Meer informatie over de Spoorgroep en het traject Apeldoorn - Dieren is op verschillende pagina's te vinden. Op de pagina Het voorbeeld en Het model is algemene informate over de betreffende onderwerpen te vinden. Het traject hebben we opgedeeld in de stations en de tussen liggende landschapsdelen. De baan zal steeds per deel (segment) worden uitgebreid waarbij de segmenten afzonderlijk kunnen worden opgesteld. De trajectdelen zijn in het onderstaande overzicht benoemd maar de betreffende pagina's zijn niet allen beschikbaar.

Bekijk de onderstaande pagina's voor meer informatie:

 • Het voorbeeld
 • Het model
 • Het traject
  • Traject Apeldoorn - Beekbergen (nog niet gebouwd)
  • Station Beekbergen (in aanbouw)
  • Traject Beekbergen - Loenen (groot deel gereed)
  • Station Loenen (voltooid)
  • Traject Loenen - Eerbeek (nog niet gebouwd)
  • Station Eerbeek (nog niet gebouwd)
  • Traject Eerbeek - Laag Soeren (nog niet gebouwd)
  • Station Laag Soeren (nog niet gebouwd)
  • Traject Laag Soeren - Dieren (nog niet gebouwd)

Het is de vraag of uiteindelijk alle delen van de baan uiteindelijk worden gebouwd. Elk deel zal ongeveer 5,5 meter lang zijn. Beide uiteinden van de baan worden met fiddle yards van 2 meter lang afgesloten zodat treinen daar weggezet kunnen worden. Dit zou uiteindelijk op een baan van bijna 55 meter uit komen. De bouw hiervan zou met het huidige bouwtempo nog 15 tot 20 jaar duren, maar ook de opslag, het vervoer, de opbouw en het weer inpakken van een dergelijke baan is bijna niet te doen. De opbouw van het Traject Beekbergen - Loenen, Station Loenen en twee fiddle yards meemt al 4 à 5 uur in beslag.

Opstelling baan

De baan kan op een aantal manieren worden opgesteld. In onderstaand lijstje staan de opstellingen waarmee de baan op dit moment kan worden opgesteld.

Filmpjes van de baan op internet:

Terug naar Toen 2010:
- Landschappelijk deel VAMES Baan Apeldoorn - Dieren op Terug naar Toen 2010.

Rail 2014:
- Filmpje gemaakt met een Railcam, met direct uitzicht op de baan vanaf een open goederenwagon
- Filmpje gemaakt met een Railcam, met uitzicht op een goederenwagon
- Deel 2 van een film van de banen op Rail 2014, startend net voor het deel met de baan 
- Uitgebreid filmpje van Apeldoorn - Dieren